OTOMOTİV Dünyasından...

İşim Otomotiv sektöründe olduğu için... Burası benim için ayrı bir yer...

FİKİR KENTİ - Son Durum ...

31 Ocak 2008 Perşembe

Otomotiv Markalarının Hikayeleri...

RENAULT: Kübist baklava sekli
Renault baklava seklinin bulunusu 30'lu yillara dayaniyor.Amblem klasik ve durgun sekli ile gelecegi simgelyor. 1992 yilinda küçük degisiklerle, su an bütün Renault'larda kullanilan yeni bir tasarim yapildi.


PEUGEOT: Aslanin gücü
Peugeot'un asli isi testere ve tEstere levhalariYDI. Bir aslan gibi "güçlü"sloganiyla satilan bu ürünlerdeki aslan amblemini Fransizlar, daha sonra ürettikleri arbalarda da kullanmaya basaldi.

MERCEDES BENZ:
Daimler Chrysler ile ortak calisip bir araba yapan CARL BENZ
isim bulamayinca bir tek kizi olan MERCEDES-BENZ in ismini bu arabaya verir.

MERCEDES : Hirsizlarin en çok ragbet gösterdigi bir figür.
dünyada en çok taninan markalar arasinda yerini alan Mercedes'i, üç ayakli yildiz figürü, markanin kara, hava ve sudaki,gücünü tanimliyor. mercedes ambleminin mucidi Daimler. Mercedes emblemi, dünyada en çok taninan marka olmanin yani sira en çok çalinan figür olarakta ilk sirayi aliyor

CITROEN: İsmi ne demek bulamadim.
Logosunun çok enteresan buldugum bir hikâyesi var.
Citroeni yapan bu kisinin asil amaci o zamanlar mercedes gibi büyük firmalara kafa tutmakmis. Sirf bunun için yaptigi arabada çok siradisi özellikler varmis. Adam öyle bir yapmiski mesela yaptigi otomobilin 4 tekerleginden herhangi biri çikarilinca araba diger 3 tekerlek üzerinde çok rahat bir sekilde hareket edip yoluna devam edebiliyormus.(Gercektende su an kullanilan citroenlerin 3 teker üzerinde bile ilerleyebildigi söyleniyor. Hatta Istanbulda citroeni olan biri herkesin gozu onunde denemis bunu. Ama ben inanmadim)Neyse ayrica bu arabanin muciti yaptigi arabasinin maksimum hizdayken bile virajin sertligi ne olursa olsun hiçbir virajda hiçbir sekilde kesinlikle savrulmayacagini idda ediyormus. Ve öyleki söyledigi o maksimum hizda diger otomobil sirketlerinin arabalarinin savrulmamasi imkânsizmis.(mercedes bile savruluyormus). Ardindan bu adam soyledigi o lwbiri olursa o kisi arabadan sag çiktigi takdirde o kisiye bedava araba yapip verecegini de idda edip herkesin dikkatini çekmeyi basarmis. Bu derece guveniyormus yaptigi arabaya. Vel hâsil kelam epey bir insan denemis ama savurmayi basaramamis hiçbiri. Sonunda bu adamin oglu denemeye karar vermis. Oglu da askeriyede ÇAVUSMUS. Adamin oglu denemis ve savurmayi basarmis. Ama sonuçta savrulmanin etkisiyle çok feci sekilde can vermis. Adam gunlerce uzulmus aglamis. En sonunda oglunun anisina oglunun askeriyedeki rütbesi neyse artik( çavus) rütbesinin isaretini bu arabaya logo yapmis . Fransizlarin çift açili çavus amblemi, daha önce baska bir Citroen ürünü olan dili çarklarda kullaniliyordu... 1919 yilinda arba yapimina baslayan Fransizlar, ürettikleri ilk arabalarinda da çift açili amblemi kullanmayi uygun buldular


OPEL: Kurucusu
ADAM OPEL in ismidir.
Opel, öncelerisadece dikis makinalari üretiyordu... 1899 yilinda araba üretmeye baslayan Opel, ambleminde tekerlek içinde simsege yer veriyor. Amblemdeki tekerlek güveni, simsek ise hizzi simgeliyor.

SUBARU : Japon yildizi
Subaru'nun amblemi, 6 Japon araba üreticisinin birlesmesi ile ortaya çikti. Oval içindeki 6 yildiz, bir araya gelen firmalari sembolize ediyor.

BMW: Bayern Motor Werken.
Yani Bayern Motor Waken demek Bayern Motor Sanayi Sadece fabrikanin isminin bas harfleri verilmis.
BMW'nin amblemindeki mavi beyaz renkler, Almanya'nin Bavyera eyaletinden geliyor. 1929yilindan bu yana uçak ve motoru üreten BMW, amblemdede üretime uygun lastik içinde dönen pervane figürüne yer veriyor... daha sonra araba üretimine baslayan BMW arabalarindada ayni amblemi kullanmayi tercih etti.

AUDI:
Amblemdeki dört yüzük araba birligi için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayi simgeliyor. Audi ismi, firmanin eski yöneticilerinden olan mühendisAugust Horch tarafindan verildi... Markaya kendi ismini vermeyen Horch, Latince'deki karsligi olan Audi'yi buldu.

FORD: Kurucusu HENRY FORD un ismidir.
Mavi plaka üzerine süslü püslü harflerle yazili Ford, nostaljik bir geçmisi animsatiyor. 1903 yilindan bu yana kullanilan Fordd ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali'nin silüeti yer almis.

WOLKSVAGEN :
Vw amblemi Porsche mühendisi Franz Xaver tarafindan bulundu. Ekim 1948 yilindan bu yana markanin iki harfi Almanya'nin Wolfsburg sehrini sereflendiriyor.

TOYOTA : Müsterilere sevgiler
Japon firmaninn kurucusu Kirchiro Toyoda, 1937 yilinda üçlü elips kombinasyonu ile güçlü markasinin amblemini olusturdu.Elipsler, araba ile müsteri rasindaki sicakligi, ekip ruhunu ve modernizasyonu temsil ediyor.

VOLVO :
İsveç'in savas tanriçasiVolvo arabalarini, Isveç'in çeligini sembolize eden daire ve ok süslüyor.Amblemin yaraticisi, demir silahlarla donatilmis savas tanrisi Merih'i simgeledigi figürde, ayni zamanda markanin saglamligina isaret ediyor.

SEAT: Ispanyol'un S'si ilham verdi.
90'li yillarin basinda VW ile birlesmesiyle Ispanyol araba yapimcisi, VW amblemin üstüne prestij, ilericilik ve dinamikligi simgeleyen büyük S harfini yerlestirdi.

MAZDA : Mahkeme karariyla yeni amblem
Renault'a büyük benzerligi nedeniyl, açilan davayi kaybeden Japon araba üreticisi Mazda, yeni bir amblem olusturmak zorunda kaldi. Mazda, kanatlarini açmis bir kartal figürünü amblem olarak kullaniyor.

JAGUAR : Hizli kedi
araba ve kedi. Güç ve zariflik. Jaguar, arbalarindaki ziplayan kedi figürünü, meydana gelebilecek kazalarda, yayalarin yaralanma riskini azaltmak içn degistirdi. Firma, ürettigi yeni modellerine jaguar yerine, jaguar resimli bir plaket monte ediyor.

FERRARI : Hediyelik beygir

İtalyan kontesin 1923 yilinda firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettigi at maskot, Ferrari'nin amblemini teskil etti. Amblemdeki ana renkler sari ile kirmizi, firma sahibinin yasadigi komsusehir Modena'yi ve yarisa olan sevgiyi simgeliyor.

PORSCHE : Suebyali'nin gururu
Porsche amblemi, 1952 yilindan bu yana Suebya milliyetçiligini öne çikartan simgelere yer veriyor... Amblemdeki siyah at, Almanya'nin Stuttgartsehrinin armasindan. Geyik boynuzu ilekirmizi-siyah çizgiler ise almanya'nin Württemberg köyünün flamasindan alinti.

NISSAN: Günes ve dürüstlük
Markanin, daire içine yazilmis ismi, günesin dogusu ile Japon bayragindaki beyaz zemin içindeki kirmizi noktayi simgeliyor.Amblem, dürüstlügü ve samimiyeti sembolize ediyor.

MITSUBISHI : Samurai erdemi
Üç kanatli baklava seklindeki amblemde, Samurai armasindan esinlenilmis. firmayi kuran iki Japon aile, tercih ettikleri amblemin sorumluluk bilincini, centilmenligi ve cemiyetler arasi uyumu simgeledigine isaret ediyor.
ROLLS ROYCE :
Sevimli emilyLüks marka Rolls Royce'un kaputundaki zarif sekil 1911 yilindan geliyor. Sekil, tasarimcinin sevgilisini temsil ediyor. Orijinal adi "Spirit of ecstasy"(yeniligin ruhu). Sekle, halk dilinde "emily" adi verildi.

CHRYSLER : Yeni arabalara eski tasarim
Firmanin kurucu ve sahibi Walter Chrysler'in istegi üzerine, 1998 yilindan sonra üretilen Chrysler modellerine 20'li yillardaki eski amblem takilmaya baslandi.amblemdeki daireler lastigi, simsekler ise hizi simgeliyor.

ALFA ROMEO : Asaletin simgesi
Alfa Romeo amblem tasarimi, Italya'nin Milano sehri ile ülkenin soylu ailesi Viscontietrafina dönüyor... Kirmizi haç soylulugu, beyaz zemin halki ve köylüleri simgeliyor. Taç giymis engerek yilani ise soylu Viscoti ailesi'nin armasindan alindi.

FIAT : Özüne dönüs
Fabrica Italiana Automobili orino. Gerçek ismi uzun oldugu için firma sahibi kisaltmayla firmanin marka ambleminiolusturdu. basit amblem 60 yil aradan sonra 1990 yilinda defne agaci çevreli daire içine yerlestirildi. Amblem firmanin uzn geçmisini ve spor alanindaki basarilarini simgeliyor.

SAAB : Anka kafasi
Isveç araba yapimcisi amblemde vatan severligini ortaya çikartiyor. Amblemde, firmanin merkezinin bulundugu Schonen eyaletinin amblemindeki taç giymis "anka" kafasina yer veriliyor.

LANCIA : Mizrakli amblem
Direksiyon ile bir bayrak Italyan arabasi Lancia'nin bütün zarifligini ortaya çikariyor. Mizrak seklindeki amblemin, firmanin kurucusu, yarisçi Vinceno Lancia'nin soyadi ile iliskili. Italyanca Lancia'nin Türkçe karsiligi mizrak anlamina geliyor.

SUZUKI : Logosu için yarisma düzenlendi.
Suzuki amblemi,300 güzel sanatlar akademi ögrencisini katildigi bir tasarim yarismasiyla ortaya çikti.Firma yetkilileri, "Uzlastirici" bulduklari büyük "S" harfini,yüzlerce amblem arasindan seçti. Amblem, 1961 yilindan bu yana Suzuki markasini temsil ediyor.


Hiç yorum yok: